7 Bin Yıllık Tarihi Eserler Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde Sergileniyor

19 Mayıs 2011

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesindeki antik Apollon Smintheus Tapınağı’nda yürütülen kazı çalışmalarında 2010 yılında ortaya çıkarılan eserler, Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Eserler arasında, tahıl öğütmede kullanılan 7 bin yıllık havan taşı ve havan eli ile taş baltalar dikkat çekti.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Özgünel başkanlığında, 1980 yılından bu yana devam eden kazıların 2010 yılı çalışmalarında ortaya çıkan eserlerin Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandığını belirten Müze Müdür Vekili Ömer Özden, “Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesinde bulunan antik Apollon Smintheus Tapınağı’nda yürütülen kazı çalışmalarında günümüzden 7 bin yıl öncesine ait bulgular çıkmaya başladı. Buluntular arasında tahıl öğütmede kullanılan ezgi taşı olarak bilinen havanlar, taş baltalar, yün ve iplik eğirmede kullanılan ağırşaklar, pişmiş topraktan tanrıça heykelcikleri ve elde yapılmış çanak çömlekler bulundu. Güney batı Troas bölgesindeki Smintheus buluntuları Troia Antik kentinin güney batısında yer alan Beşige koyundaki kazılarla onun hemen yanındaki Kumtepe kazılarında ele geçen Kalkolotik dönem eserleri ile paralellik gösterdi. Böylece Çanakkale’nin tarihinin milattan önce 3. binlere değil 5. binlere kadar uzandığı belgelenmiş oldu” dedi.

7 BİN YIL ÖNCESİNE AİT ESERLER DİKKAT ÇEKİYOR

Öte yandan Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesinde bulunan antik Apollon Smintheus Tapınağı’nda yürütülen kazı çalışmalarında görevli Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Takoğlu ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Özgünel başkanlığında 1980 yılından bu yana devam eden kazılarda önemli bulgulara ulaşıldığını belirterek, “Son 10 yılda bu tapınağın etrafındaki kazı çalışmalarımızı genişlettik. Bunu yapmamızdaki amaç antik Troas bölgesinin en eski yerleşmeleri konusunda bilgi sahibi edinmekti. Troia bu bölgenin en eski yerleşimlerinden birisi olarak biliniyordu. Bu da günümüzden 5 bin yıl öncesine aitti. Bizlerde Gülpınar’da yaptığımız bu kazılarda Çanakkale kültür tarihini Troia’dan 2 bin yıl önceye daha gittiğini belgeledik. Yani Çanakkale’nin tarihi günümüzden 7 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Bu kazı çalışmaları sırasında çok sayıda eser de bulduk. Günümüzden 7 bin yıl öncesine ait eserler burada sergileniyor. Örneğin dokumacılıkla ilgili eserler, tahıl öğütmede kullanılan havanlar gibi birtakım örnekleri temsili olarak burada sergiliyoruz” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir