Yeniden Düzenlenen 57. Alay Şehitliği 24 Nisan’da Ziyarete Açılacak
Çanakkale Savaşları’nın en kahraman birliğinin anılarını yaşatmak için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda 1992 yılında yapılan 57. Alay Şehitliği restore edildi. 57. Alay’da kahramanca şehit olan bin 817 şehidimizin isimleri anıta tek tek yazıldı.
Şehitlikte yapılan restorasyon çalışması ile ilgili açıklamalarda bulunan Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, 57. Alay’ın Çanakkale Savaşları sırasında en çok yararlılık gösteren alaylardan bir tanesi olduğunu belirterek, “Özellikle 25 Nisan sabahı Arıburnu’na çıkarma yaptığı zaman, 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal Atatürk inisiyatif kullanarak askerleri cepheye sevk ediyor. Düşmanı da bu yarlarda ilk karşılayan alay 57. Alay. Bu şehitliğimiz Gelibolu Yarımadası’nda en fazla ziyaret edilen yerlerimizden bir tanesi. Bu şehitliğimiz mevcut projesi ile 1992 yılında Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştı. Ancak 2004 yılından sonra 24-25 Nisan tarihlerinde yarımadada Yeni Zelanda ve Avustralya Anıtlarında yapılan törenlerin dışında 57. Alay Şehitliğinde de törenlerin yapılması sebebiyle burada bir sıkıntı yaşanıyordu. 57. Alay Şehitliğinde bir tören alanının bulunmaması, bu etkinliğin yapılmasında sıkıntılara sebep oluyordu. 2010 yılında yapılan törenlerde bu eksiklik bariz olarak gözüktü. Bunun ardından Sayın Valimizle bu konuyu değerlendirdiğimizde şehitliğin yeniden restore edilmesi gündeme geldi. Milli Park Müdürlüğümüz ile yaptığımız çeşitli çalışmalar sonrasında, OPET’in 2005 yılından bu yana tarihi yarımadada yürüttüğü ‘Tarihe Saygı Projesi’ kapsamında 57. Alay Şehitliğinin de restore edilebileceği düşünüldü. Bu konuda OPET Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ile görüştük. Sonunda da bu yerin restorasyonunun 2011 yılı törenlerine kadar hazır haline getirilebileceğine kanaat getirerek çalışmalara başladık. Çevre Bakanlığı Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğü ile OPET arasında yapılan bu protokolle bugün 57. Alay Şehitliği aslına uygun olarak restore edildi” diye konuştu.
Kaymakam Bülent Uygur, şehitliğin restorasyonu sırasında birçok tarihi düzeltmenin de yapıldığını da belirterek, “Daha önceki şehitlikte 57. Alay’da şahit olanların isimleri yer almıyordu. Yeniden düzenleme yapılan şehitliğimizde bin 817 şehidimizin isimleri gerek sembolik mezar taşlarında gerekse 57. Alay Anıtı’nın önündeki duvarda yazılı bulunuyor. 1992 yılında tarihi yarımadada meydana gelen büyük yangında mevcut şehitlik ciddi derecede zarar da görmüştü. Özellikle taşlarda kararmalar olmuştu. Mevcut düzenleme çalışmaları kapsamında boyalı taşlar da tamamen değiştirildi. Aynı zamanda burada bir tören alanının olması vesilesi ile önemli bir eksikliğin de giderildiği kanaatindeyiz. Yine şehitliğin içinde yer alan şadırvan ziyaret girişine alındı. Böylece şadırvan ve namazgah şehitlik dışına tanımış oldu. Bunun da oradaki manevi havaya biraz daha katkı sağladığı kanaatindeyim. Yeniden düzenlenen şehitliğimiz 24 Nisan Pazar günü saat 15.30’da düzenlenecek törenle yeniden ziyarete açılacak” dedi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...