ÇOMÜ Rektör Adayları Seçim Öncesi Basın Mensupları ile Bir Araya Geldi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) 4 yıl süre ile görev başına gelecek rektör adaylarından Prof. Dr. Ali Akdemir ve Prof. Dr. Adem Tekinay seçim öncesi basın mensupları ile bir araya geldi.
Çanakkale Web TV tarafından Çanak Hotel’den canlı olarak yayınlanan toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Rektör adayları Prof. Dr. Ali Akdemir ve Prof. Dr. Adem Tekinay adaylıkları hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantının Moderatörlüğünü yapan Gazeteci Vedat Sezer, Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Prof. Dr. Eyüp Özdemir’in toplantıya katılacaklarını söylemelerine rağmen katılmamalarına tepki göstererek, “Bu konuda daha önce bize toplantıya katılacaklarını söylediler. Ancak toplantı öncesi bir telefon dahi etmeden toplantıya gelmediler. Bu durumu şiddetle kınıyoruz. Bu toplantıya Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş da katılacaktı. Ancak kendisi ile görüştüm ve mazeretini iletti. Seçimler öncesi demokratik bir ortamda yapılacak bu toplantıya katılmamaları düşündürücü. Hiç olmazsa toplantı öncesi arayıp gelemeyeceklerini söyleyebilirlerdi” dedi.
Açılış konuşmasının ardından ise toplantıya katılan adaylar Prof. Dr. Ali Akdemir ve Prof. Dr. Adem Tekinay kısaca kendileri tanıttılar. Ardından ÇOMÜ Rektörlüğü’ne neden aday oldukları konusunda sorularını cevaplandıran adaylardan Prof. Dr. Adem Tekinay, adalet ve demokrasi kavramlarına çok inandığını belirterek, “Bu kavramları çok önemsiyorum. Hocalarımızın sorunları gerçekten çok büyük. Geçmiş dönemlerdeki güzel işleri de inkar etmemek kaydıyla gelecekte daha güzel ve verimli olarak insanı merkeze yerleştiren bir yönetim anlayışı ile yola çıkmaktan yanayım. Üniversiteler bilgi ve değer üretme kurumlarıdır. Bunun en önemli parametreleri de eşitlik ve özgürlüklerdir. ÇOMÜ’nün susan değil, daha konuşkan, eleştiren, sorunları açık bir şekilde dile getirebilen bir kurum olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü üniversitenin bir koordinatör rektör tarafından yönetileceğine inanıyorum. Bizlerde bu üniversitenin içinden çıkmış kişileriz. Üniversiteyi yönetecek kişilerin hocalar olduğu inancıyla onların görüşlerinden ve bilgilerinden faydalanmaktan yanayım. Bunun için adayım” dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir de neden yeniden rektörlüğü aday olduğu konusunda açıklamalarda bulundu. Rektör Ali Akdemir, 1993 yılından buyana 18 yıldan buyana akademik görevde olduğunu belirterek, “Bence yöneticilik asla bir amaç olamaz. Rektörlerin fenomen gibi ortaya çıkması yetkilerinin fazla olmasından değil, onların en üstü kademede olmasından kaynaklanıyor. Üniversite ile ilgili birşey olduğunda muhatap hep rektör oluyor. Bu sebeple rektörler hep ön planda oluyorlar. 4 yıllık görev süremde üniversite çok iyi yerlere geldi. Bu süre içinde bütçemiz 67 milyon TL’den 130 milyon TL’ye kadar çıktı” dedi. Rektör Akdemir konuşmasında üniversitenin 4 yıllık sürede büyük atılımlar yaptığını da belirterek, “Öğrenci odaklı ve yeni dönemde 3. kuşak üniversitesi için yeniden rektörlüğe adayım” dedi.
TÜRKİYE VE DÜNYADA YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI NEYİ TARTIŞIYOR?
Toplantıda Türkiye’de dünyada yüksek öğretim kurumlarının neyi tartıştığı sorusuna da cevap veren Rektör adaylarından Prof. Dr. Adem Tekinay, “Burada ilk etapta eğitim kalitesi ve öğrencilerin mezun olduklarında istihdam konusu konuşuluyor. Bence 3. kuşak üniversite hem bilim için, hem de para kazanmak için olmalı. Yüksek Öğretim Kurumu son yıllarda çağın gereklerine ayak uydurarak ulusal ve uluslararası arenada rekabet etme konusunda stratejiler geliştirdi. Bu çok önemli. Bence ilimizde üniversitelerden mezun olacak öğrencilerimizin mezun takip sisteminin kurulması ve Çanakkale ve yöresindeki işverenlerle temas için olunması gerekir” dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir’de dünyada Yüksek Öğretim Kurumu’nun bir sektör olduğunun konuşulduğunu belirterek, “Üniversitelerde eğitim öğretim kalitesini arttıramazsanız rekabet edemezsiniz. Bu durumda da öğrenci bulamazsınız. Bu durumda rekabetçi olmanız gerekiyor. Derste anlattığınız şeyi dışarıda anlattığınınızda kimse sizi dinlemiyorsa hocalığınız tartışılır. Buna dikkat etmek lazım. Günümüzde rekabetçi olacak üniversiteler emin adımlarla yoluna devam eder. Buna çok dikkat etmek gerekiyor” dedi.
PROJELER ÇOK ÖNEMLİ
Konuşmalarda projelere hakkında da bilgiler veren Rektör adaylarından Prof. Dr. Adem Tekinay, “57 maddelik taahhütnameyi hocalarımıza dağıttım. “Biz göreve gelirsek bunların hepsini yerine getireceğiz” dedim. Rektör adaylarının projeleri hemen hemen hepsi birbirine yakın. Bunu en samimi bir şekilde, içten şekilde anlatan, yukardan değil de yatay şekilde gözlerinin içine bakan yönetim anlayışı içinde bunu hazırladık. Buradan birkaç ana maddeyi söylemek istiyorum. ÇOMÜ dünya üniversitesi vizyonu olmak üzere yola çıktı. Dünya Üniversiteler kongresi ile yatıp kalktık. Biz dünya ile uğraşırken hocalarımızın sorunlarını göremedik. Bunda bir artniyet olduğunu düşünmüyorum. Biz hocalarımızın personelimizin asgari ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyoruz. Üniversitemizde hocalarımızın gerek fiziksel, gerekse psikolojik konfor konusunda sıkıntılar var. Biz 5-10 rektör danışmanı yerine bütün hocalarımızın rektör danışmanı olmasından yanayız. Eğer rektör olursam bütün personelime eşit yakınlıkla davranacağım. Üniversitede cinsiyet ayırımı yapmayacağım. Bayanlarda Rektör yardımcısı, dekan ve müdür yardımcısı olabilecek. Hocalarımızın üzerinden hiçbir şekilde para kazanmayı düşünmeyeceğim. Sosyal tesislerimiz, anaokulumuz, kreşlerimiz, yemekhanelerimiz, restoranlarımız, otellerimiz, Dardanos yerleşkesindeki konaklama tesislerimiz gelir amacı gütmeden hizmet vermeye devam edecek. Hocalarımızın proje bütçelerini artıracağız” dedi.
“E – ÜNİVERSİTE VE ENTELLEKTÜEL YAŞAM MERKEZİ PROJESİ BENİM EN ÖNEMLİ PROJELERİM”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir ise kendi projelerinin diğer rektör adaylarının projelerine benzemediğini belirterek, “Benim için ivedilikle yapılması gereken proieler çok önemli. Çanakkale’nin karakteristiği ile üniversitemizin karakteristiği birbirine benziyor. İlk etapta yeni mekanlar ve salonlar yapılması gerekiyor. Bu kapsamda bütün Çanakkalelileri de ilgilendirecek bir mekan projesi yapmaktan yanayım. Dardanos kampüsüne Entelektüel Yaşam Merkezi kurulması ile ilgili projemiz DPT tarafından onaylandı. Bu yerin yapımı ile ilgili olumlu olumsuz tepkiler var. 15 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak kongre salonumuz 2 bin 500 kişilik olacak. Dünya Üniversiteler Kongresinde bu yılki mekan konusunda büyük sıkıntı yaşadık. Burada ayrıca Çanakkale tarihinden mimari çalışmalar da yer alacak” dedi. Yapacağı en önemli projelerden birisinin de uzaktan öğretim olduğunu belirten Rektör Akdemir, “Hem geleneksek, hem de geleneksel olmayan öğrencilerimiz olacak. Yetişkinlere yönelik öğrenim için uzaktan öğrenime önem vereceğiz. Bunun esprisi bu. Sanılmasın ki uzaktan öğretim geleneksel öğretimden kalitesiz. Bu çok daha iyi olabilir. Farklı bir kesimi de eğitim öğretime dahil edebilirsiniz. Buda önemli projemiz olacak. Bu 3. öğretim olacak. Ayrıca döner sermaye de çok önemli. Araştırma merkezlerini ön plana çıkaracağız. Öğretim üyesi sayımızı arttıracağız. E-üniversite konusuna da önem vereceğiz. Yeni dönemde E-Üniversite bizim en önemli projelerimizden birisi olacak” dedi.
Konuşmaların ardından ise Rektör adayları basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...