Bozköy Halkından Troia Kültür Rotasını Yürüyenlere Büyük İlgi
30 Eylül 2020
2018 yılında hayata geçirilen ve Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı (ÇATKAV) ile Çanakkale Troia Vakfı arasında yapılan protokolle sürdürebilirliği sağlanan Troya Kültür Rotası, pandemi döneminde büyük ilgi gördü ve görmeye devam ediyor. Rotanın ilgi görme nedenlerinden bir tanesi ve en önemlisi de rota üzerinde yer alan köylerin misafirperverliği. Bunların başında da bölgenin en eski köylerinden biri olan Bozköy geliyor. Bozköy 1530 Osmanlı Dönemi haritalarında yer alan eski ve kadim bir Türk Köyü. Fakat Bozcaada’nın hemen karşısında yer alan bu kadim köyün tarihi bu kadarla da sınırlı değil. Uzun yıllar Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan tarafından araştırması yapılan ve bölgenin en eski yerleşim alanlarından biri olduğu tespit edilen Bozköy-Hanaytepe de bu köyde. Bölgede Troia’dan sonraki en büyük tarih öncesi yerleşmesi olan Bozköy-Hanaytepe, aynı zamanda Troia’dan da önce kurulmuş bir yerleşim.
Böylesi bir tarihi de barındıran Bozköy, Troya Kültür Rotası üzerinde yer alıyor. “Yerel Miras Köyü” olarak isimlendirilen Bozköy, gelen misafirlere de köyün yaşayan belleğini ve kültürünü aktarmaya devam ediyor. Ziyaretçiler için gerektiğinde kazanlar kurulup salça yapılıyor, semaverler yakılıp zeytin odunu ateşinde çay demleniyor.
Geçtiğimiz hafta sonu ise Bozköy büyük bir yürüyüş grubunu ağırladı. Hafta sonunu köyde konaklayarak geçiren grubu, Bozköy’de Çanakkale Troia Vakfı ve ÇATKAV Yönetim Kurulu Üyesi Mimar İsmail Erten karşıladı. Bozköylü olan İsmail Erten ve köy muhtarının da aralarında bulunduğu köylüler tarafından misafir edilen grup, köyde birçok etkinliğe katıldı. Bozköy-Hanaytepe projesinin üyesi olan ve proje tamamlandıktan sonra Prof. Dr. Rüstem Aslan ile birlikte “Bozköy Hanaytepe ve Çevresi Prehistorik Dönem Yüzey Araştırmaları” isimli kitabı yayınlayan Troia Vakfı çalışanı Arkeolog Fecri Polat ile birlikte höyük ziyaret edildi. Ziyaretçiler ve köy halkına Bozköy-Hanaytepe ve çevresinin tarihi ile ilgili bilgi verildi. Eski köy okulunun bahçesinde bölge tarihi, etnografyası ve arkeolojisi konularında uzun uzun sohbetler edildi. Mimar İsmail Erten tarafından Bozköy mimarisi ile birlikte bölgenin kırsal mimarisi konularında bilgiler verildi. Daha sonra, ziyaretçiler onlara ayrılan güvenlikli alanda çadırlarını kurup dinlenmeye geçtiler. Bozköy muhtarlığı ziyaretçilere ücretsiz çadır alanı ve duş imkanı sağlamaktadır. Akşam yemeğinde geleneksel ve yöresel yemekler yiyen grup, kahvaltıyı da yine yerel ürünlerle yaptılar.
Bozköy Muhrarı Cavit Tuğral “Tüm misafirlerimizi köyümüze bekleriz. Biz de Troya Kültür Rotası’nın bir odak noktası olmak istiyoruz. Hem arkeoloji, hem kırsal mimari, hem de zengin bir kültürel ve sosyal zenginliğimiz var. Bunları herkesle paylaşmak en önemli hedefimizdir.” dedi.
Yorumlar...
Bozköy Halkından Troya Kültür Rotasını Yürüyenlere Büyük İlgi - Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı - ÇATKAV
05/10/2020 12:43[…] Çanakkale İçinde […]
Bozköy Halkından Troia Kültür Rotasını Yürüyenlere Büyük İlgi - Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı - ÇATKAV
05/10/2020 11:37[…] Çanakkale İçinde […]
Bozköy Halkından Troia Kültür Rotasını Yürüyenlere Büyük İlgi - TROİA VAKFI - TROİA FOUNDATION
01/10/2020 09:19[…] https://www.canakkaleicinde.com/bozkoy-halkindan-troia-kultur-rotasini-yuruyenlere-buyuk-ilgi/?fbcli… […]