“Teknoloji bize daha iyi bir dünya sunabilir mi? Hayır.”
Küçükkuyu’nun Adatepe Köyü’nde bulunan Adatepe Taşmektep, “Teknoloji bize daha iyi bir dünya sunabilir mi? Hayır.” adlı bir seminere ev sahipliği yapıyor. Mustafa Arslantunalı’nın katılımıyla düzenlenen seminer 07-09 Ağustos 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Seminerin içeriğiyle ilgili detaylı bilgi şöyle:
İnternet, büyük veri, yapay zekâ, blok zinciri gibi yeni teknolojilere değinilen seminerin yola çıkış noktası, teknoloji diye dışsal bir öznenin olmadığı…
Başlıktaki spekülatif hayır cevabından devam edilirse: Daha iyi bir dünya bu teknolojiler sayesinde kurulamıyorsa onlara rağmen mi mümkün olabilecek?
Seminer, bugünün ve yakın geleceğin yeni teknolojilerine toplumsal değişim açısından bir bakışı içeriyor. Yüzlerce yıllık ütopyalar, teknolojinin olanaklarıyla gerçekleşebilir hale mi geliyor, yoksa tam tersine devasa bir tekno-diktatörlüğün dünyasına doğru mu yol alıyoruz?
Bu tartışmaları netleştirmek üzere, şu yol izlenecek: Öncelikle internet, yapay zekâ, blok zinciri, büyük veri gibi temel dijital teknolojiler ayrıntılarıyla, tarihsel gelişimleriyle birlikte ele alınacak. Tartışmaların ikinci ekseni, toplumsal değişime yönelik arzuların toplamını temsil eden ütopyalar. Üçüncü eksen, yapay zekâ, yapay bilinç ve ütopyaların gerçekleşme imkânı söz konusu olduğunda ortaya çıkan “insan doğası” sorunu. Ya da: Daha iyi bir dünyanın gerçekleşmesinin önünde insan doğası bir engel midir, sorusu…Seminerin son günü, katılımcıların sorularına ve bu soruların yol açtığı tartışmalara ayrılmış bulunuyor. Yakın geleceğe ilişkin ütopik/distopik kurgular da bu oturumda ayrıca tartışılacak.
1. gün: bilim ve teknoloji / siborglar: teknoloji ve insan / değişim ve muhafazakârlık, dijital kültür, basılı yayın-elektronik kitap / internetin ve dijital dünyanın ütopik/distopik yanları: Wikipedia ve Linux’a karşı sosyal medya ve post-truth
2. gün: sibernetik, yapay zekâ, yapay bilinç, otomasyon, robotlaşma, teknolojik işsizlik
3. gün: yeni dalga: Büyük veri, nesnelerin interneti ve blok zinciri. Tartışma: İnsan doğası, yardımlaşma, rekabet…
Katılım Ücreti: 650TL
Seminer saatleri: Cuma 18:00 – 20:30; Cumartesi, Pazar 09:30 – 13:00
Kayıt ve katılım koşullarıyla ilgili ayrınyılı bilgi http://www.adatepetasmektep.com/ adresinden alınabilir.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...