”Bu Başarının Adı: Made İn Troya”
07 Şubat 2020
Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, TÜİK’in 2019 nüfus verilerinde yer alan Troya bölgesi nüfus oranlarını değerlendirdi.
2018 Troya Yılı, Tevfikiye Köyü Arkeo-Köy çalışmaları ve son olarak Çıplak Köyü’nde yapılmaya başlanan Etno-Köy çalışmalarının bölge nüfusunu etkilediğini belirten Gölcük, Troya Bölgesi’nin artık büyük oranlarda göç vermediğine dikkat çekti.Gölcük değerlendirmesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi:
TÜİK’in 2019 nüfus verilerini açıklamasından sonra bölgemizde dikkatimi çeken bazı verilerden bahsedeceğim size.
Grafiklerde verileri sunduğum 3 köy (Tevfikiye, Çıplak ve Kalafat) Çanakkale Merkeze bağlı köyler. Bu üç köyün bir ortak özelliği ise Troya Müzemize komşu olmaları, Troya Milli Parkı içinde yer almaları.
Şimdi gelelim verilere. Veriler son 5 yılın nüfus rakamlarını içeriyor. Dikkatle incelendiğinde her 3 köyde de 2018 yılına gelene kadar nüfusların önemli düşüşler olduğu görülüyor.
Örneğin Çıplak Köyü 2015 yılında 321 olan nüfusu 2016’da 302’ye ve bir sonraki yıl ise 287′ ye düşüyor. Yani ortalama düşüş %6–5 seviyelerinde. 2018 yılında gelindiğinde ise bir önceki yıl 287’i olan nüfusu 284′ e düşüyor. Düşüş büyük bir hızla %1,5 seviyelerine geriliyor. 2019 yılana gelindiğinde ise düşüş tamamen duruyor ve hatta köy nüfusunda &7’lik çok ciddi bir artış söz konusu oluyor.
Bir diğer köyümüze bakalım; Tevfikiye. Köy nüfusundaki düşüş yıllar içinde yaklaşık % 4–3 seviyelerinde. 2019 yılında ise hikâye farklılaşıyor. 2018’de 439 olan köy nüfusu 2019’da 438 oluyor. Yani sadece 1 kişi eksiliyor. Bu eksilmenin yaşam kaybı sebebi ile olması çok muhtemel ama nedenine bakmaksızın veriyi ortaya koyarsak neredeyse düşüş %4′ lerden % 0,25 e gerilemiş. Yani köy artık nüfus kaybetmiyor.
Bir diğer köy, Kalafat. Nüfus kaybetme oranının en yoğun olduğu köy ilk zamanlarda. 2016 yılından 2017 yılına geçildiğinde %9’luk bir nüfus kaybı yaşıyor. 2018 yılına gelindiğinde ise nüfus bir önceki yıla göre tam %14 artıyor. Çok ciddi bir rakam. 2019 yılında ise bu artış devam ediyor ve artış %6 düzeylerinde.
Peki, 2018 ve 2019’da değişen ne? Köyden kente göç bu köylerde neden durdu ve tam aksi bir artış eğilimi başladı?
Bunun en temel sebebi 2018 yılında açılan Troya Müzesi ve 2018 yılının Troya Yılı ilan edilmiş olması bize göre. Troya Müzesi’nin açılışı sadece Ülkemizde değil tüm dünyada büyük ses getirdi. Bu sayede 2019 yılı içerisinde Troya Müzemizi ve örenyerimizi görmeye gelenlerin sayısı ilk kez 700 bini aştı. Yani 438 kişilik nüfusa sahip olan Tevfikiye Köyü’nden bir yılda 700 bin kişi geçti. Troya Müzesi Time Dergisi tarafından Dünyada görülmesi gereken 100 muhteşem yer listesine Türkiye’den alınan tek yer oldu. Ulusal ve uluslararası seviyede Müze muhteşem bir tanıtım fırsatı yakaladı. Ve tabii ki bunun bölgeye büyük katkısı oldu.
Bakanlığımızın yarattığı fırsat ile köylülerimiz, tek bir kuruş kira ödemeden, kendilerine yapılan dükkânlarda Troya ürünlerinin satışını yaptılar. Yani, Troya Müzesi’nin açılışı ile sadece bir Müze açılmış olmadı. Bölge kırsal kalkınmasına çok ciddi bir destek sağlandı. Ve sonuç ortada; dünya müzeciliğinin bu prestijli mekânı, köyden kente olan göçü durdurdu ve hatta tersine bir artış yaratıyor. Bu muhteşem projenin seyrini yıllar içinde izlemek lazım pek tabi. Ve inanıyorum ki bu başarılı iş Ülkemizde ve dünyada iyi bir model olacak aynı zamanda.
Bu başarının arkasında kimler var? Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Genel Müdürlüğümüz, Valiliğimiz, İl Özel idaremiz, Opet, muhtarlıklarımız gibi daha pek çok kurum… Sayın vekillerimiz, Bülent Turan, Jülide İskenderoğlu, Sayın Valimiz Orhan Tavlı, Prof. Dr. Rüstem Aslan, Nurten Öztürk, müze çalışanlarımız ve ismini sayamadığım birçok kişi… Emeklerine sağlık. Kısaca bu başarının adı: MADE İN TROYA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...