Ayvacık Zeytinyağı Dünya Markası Olacak
Çanakkale?nin Ayvacık ilçesinde İlçe Tarım Müdürlüğünce gerçekleştirilen toplantıda zeytin üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı.
Belediye toplantı salonunda gerçekleştirilen ve çok sayıda üretici, sıkım ve dolum tesisi sahipleri ile satış ve pazarlama temsilcilerin katıldığı etkinliğin açış konuşmasını yapan İlçe Tarım Müdürü Vural Keskin, zeytinciliğin önemine değinerek, ?Bu toplantıda Ayvacık ilçesinin önemli tarımsal gelir kaynakları arasında yer alan zeytincilik sektörün sorunlarını ela alıp çözüm yıllarını arayacağız. Ayrıca toplantıda alınacak kararların benimsenmesi ve geniş alanlarda uygulanması halinde Ayvacık zeytinyağını bir dünya markası haline dönüşmesini sağlamaktan yanayız. Tabi bu konuda henüz yolun başındayız. Markalaşmak için toplantılarda alınan kararların süratle hayata geçirilmesi şart. Bunun için de 3 aşama ile bu işe başlayacağız. Önce zeytin üretimi, ardından uygun gübreleme, hasat ve sulama sistemlerinin bölge üreticilerince benimsenmesi ve modern budama tekniklerinin geniş kapsamlı uygulanarak zeytin ağaçlarının modern hasat araç gereçlerinin kullanıma uygun hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca zeytin mücadele aşamasında ise başta zeytin sineği olmak üzere diğer tüm ve hastalık ve zararlılarla ortak mücadele yöntemlerinin benimsenmesi ve uygulanması şart. Bunun dışında sıkım ve depolama aşamasında ise kaliteli zeytinlerin modern usullerle işlenerek elde edilen yağın uygun saklama koşullarında, tat, koku, aroma ve asitlik derecesine uygun olarak muhafaza edilmesinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu 3 aşamanın gerçekleştirilmesi için sektörün bütün temsilcilerinin el ele vermesi ve sürecin sonunda Ayvacık zeytinyağlarının kalitesinin tescillenmesi gerekiyor? dedi.
Küçükkuyu Tariş Kooperatifi Başkanı Yusuf Korkmaz ise toplantıda yaptığı konuşmada, alınacak kararların sektörün canlanmasına olanak sağlayacağını ümit ettiğini belirterek, ?Üretici, fabrikacı, satış ve pazarlamacı ortak paydada hareket ederse, ciddi bir envanter çalışması yapılırsa, sorunlar ve çözüm önerileri tespit edilip uygulamaya geçilirse, Ayvacık bölge zeytinyağları hak ettiği değeri bulacaktır. Bunun için alt çalışma gruplarının faaliyetleri desteklenmeli ve toplantı sonunda alınan kararlar uygulanmalı? dedi.
Üreticiler adına söz alan Paşaköy Muhtarı Ali Küçükmanav ise konuşmasında, bölge üreticilerinin sorunların ilk defa İlçe Tarım Müdürlüğünce düzenlenen bu toplantı da dillendirilmesinden onur duyduklarını belirterek, ?Başta zeytin sineği mücadelesi olmak üzere üretimin her aşamasında kendilerine teknik açıdan destek verilmesi gerekiyor. Zeytin sineği ile etkin mücadele için üreticiler adına bir fon kurulmasından yanayız? dedi.
Kontüni sistem zeytin sıkma ve depolama tesisi sahipleri adına konuşan Sakarya Zeyn Kontinü tesisi sahibi ve Çanakkale Kale Sıvı Yağlar Komitesi Üyesi Adnan Dirik ise bölgedeki üretici motifinin 5 aşamadan oluştuğunu belirterek,” Bunlar profesyonel üreticiler, kendi yağ ihtiyacını karşılamaya yönelik üretim yapanlar, ticari düşünüp klasik yöntemlerle zeytincilik yapanlar, turizmle zeytinciliği birlikte yapan üreticiler ve mimar yolu ile zeytinlik sahibi olmuş farklı meslek grubuna sahip üreticilerden oluşuyor. Markalaşma aşamasında tüm süreçleri fabrikacılar olarak destekleyeceğiz. Bu toplantıya davet edilmekten onur duymaktayım. İlçe Tarım Müdürlüğünün bu olumlu çalışmalarının sektörün canlanmasına katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum? dedi.
Ayvacık Zeytin Hastalık ve Zararlıları Mücadele Birliği Sekteri Sabri Demircan ise yaptığı konuşmada, sektörün önemli bir zeytin sineği vurgununa maruz kaldığını ifade ederek, ?Bu durumun 2008 yılı zeytin rekoltesine etkisini çok yoğun. Bunun mali boyutu ise 10-15 milyon YTL yi buluyor. Çözüm için üreticilerin bu konuya önem vermeleri ve birliğin bu alandaki çalışmalarını maddi anlamda desteklemeleri, ya uçakla, ya da mcpail tuzakları ile bu sorunun çözülmesi için birliğimizin maddi imkanlarının güçlendirilmesi ve top yekün bir mücadelenin ilçe genelinde yapılması gerekir? dedi.
Diğer konuşmacılarda sektörde kıpırdanmanın ilk adımı olan bu toplantıya katılmaktan onur duyduklarını bu toplantılarda alınan kararların daha geniş alanlara yayılması ile devam eden sürecin Ayvacık zeytinyağları dünyada söz sahibi bir noktaya geleceğine inandıklarını belirttiler.
Toplantı sonunda üretici, fabrikacı ve satış pazarlama temsilcilerini de kapsayan 3 ayrı çalışma gruplarının İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde kurulmasının ve çalışma gruplarının öncelikle ilçe zeytin alanları, ağaç durumları ve zeytinyağı rekoltesi, zeytin üretim aşamaları(budama,hasat,depolama), zeytin mücadele, zeytinyağı kalite ve satış pazarlama teknikleri üzerine çalışma yapmalarını, elde edilen sonuçların 24 Ekim 2008’de Küçükkuyu beldesinde yapılacak toplantıda değerlendirilmesi konusunda karar alındı.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...