Düsseldorf Fuarı’nda Çanakkale Rüzgarı…

Düsseldorf Fuarı’nda Çanakkale Rüzgarı…
22 Ocak 2020

Almanya’nın Düsseldorf kentinde bu yıl 51’incisi düzenlenen Uluslararası Yat Fuarı (Boot 2020) kapılarını ziyaretçilerine açtı, Çanakkale heyeti de fuardaki yerini aldı.

Türkiye, fuara Deniz Ticaret Odası öncülüğünde katılırken oda üyesi Gestaş Deniz Ulaşım’ın Deniz Ticaret Odası alanında yer alan standında Çanakkale’nin dalış turizmi ve su altı zenginlikleri tanıtılıyor. Düsseldorf Fuar Merkezi’nde 230 bin metrekarelik alandaki 17 salonda açılan fuarda 71 ülkeden 1900 firma yer alıyor. Türkiye fuarda 14’ü milli, 27’si bireysel katılım olmak üzere 41 firma, kurum ve dernekle temsil ediliyor. Çanakkale heyetinde, Düsseldorf’ta Eceabat Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Hasan Ongu, Çanakkale İl Kültür Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Bayrak, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu yer aldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı da bir heyetle fuara katılım sağladı. Çanakkale Valiliği koordinasyonunda; Çanakkale’nin sualtı kültür varlıklarını, tarihi batıkların yerlerini tespit etmek, sualtı kültür mirasımıza ilişkin coğrafi bilgi sistemi veri tabanını oluşturmak ve haritalara işlemek, dalış turizmi potansiyelinin mümkün olan en üst seviyeye çıkmasını sağlamak ve 2023 yılında Çanakkale’de bir Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı düzenlemek amacıyla başlatılan çalışmalar için, Düsseldorf Fuarı’na katılım sağlayan Çanakkale heyeti, Çanakkale’nin sualtı kültür varlıklarını da tanıtma fırsatı buldu. 26 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek fuarda son model lüks yat ve yelkenler sergileniyor. Ayrıca dalış turizmi, dalgıç ve spor sporları fuarın ana temasını oluşturuyor. Düsseldorf Fuarı’nda 200 binden fazla ziyaretçi olacağı tahmin ediliyor.

MAJESTİC’E İLK DALIŞ
Çanakkale Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı projesi kapsamında; geçtiğimiz günlerde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında protokol imzalanmıştı. TÜBİTAK’a ait araştırma gemisi, Çanakkale Savaşlarında, Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi açıklarında batan savaş gemilerini ve su altındaki bütün envanteri ortaya çıkarma çalışmalarına başlamıştı. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı projesi hedefiyle çıkılan yolda, gemi çalışmalarını tamamladıktan sonra, 27 Mayıs 2020 tarihinde en çok talep gören Majestic isimli batığa, ilk dalışın gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

PROJE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Çanakkale’nin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak Hms Majestic Gemisi batığının dalış turizmine kazandırılmasının yanı sıra sualtı dalış turizminin geliştirilmesi kapsamında batık alanlarında yapılacak bilimsel araştırma çalışmalarının ardından sportif amaçlı dalışa uygun hale getirilmesi, Çanakkale’nin sualtında yatan tarihi ve kültürel kalıntıları, batıkları, renkli sualtı habitatının dünyaya açılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı 2023’de, Çanakkale’de Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı gerçekleştirilmesi, projenin aşamaları olarak planlanıyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir