Eşe Şiddete ‘Özür Pankartlı’ Ceza

02 Haziran 2010

Çanakkale Lapseki’de eşine şiddet uyguladığı iddasıyla mahkemeye çıkarılan Ramazan Uçak’a kahvehane, köy camisi, okul ve markete “Eşimden özür diliyorum” yazılı pankart asma cezası verildi.

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde eşine şiddet uyguladığı iddiasıyla mahkemeye çıkarılan Ramazan Uçak’a denetimli serbestlik kapsamında, kahvehanelere ve camiye “Eşimden özür diliyorum” yazılı pankart asma cezası verildi. Pankartları üç ay süreyle asılı tutması istenen çiftçi Ramazan Uçak, cezanın çok etkili olduğunu belirterek, “Bir daha eşime asla el kaldırmam” dedi.

Lapseki’nin Kangırlı Köyü’nde yaşayan çiftçi Ramazan Uçak (51) tarlaya gelme konusunda gönülsüz davranan eşi Cennet Uçak’ı (47) darp edince kendisini hakim karşısında buldu. Eşinin şikayeti üzerine “Aile içi şiddet” suçlamasıyla Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan Ramazan Uçak’ın durumunu değerlendiren hakim, sanığın eşine sürekli şiddet uyguladığına kanaat getirerek, ceza almasına hükmetti.

3 AY ASILI KALACAK
Mahkeme, TCK’nın 86/2. maddesi gereği 120 gün para cezası verdi, 3 bin lira adli para cezasına çevirdi. Sanığın ekonomik durumu, daha önce mahkum olmadığı, kişilik özellikleri, duruşmadaki davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceğine kanaat getiren hakim, sanığın kahvehanelere, köy camisi, okul ve markete “Eşimden özür diliyorum” yazılı pankartlar asmasına, 3 ay süreyle asılı tutmasına karar verdi. Sanığın 5 yıl içinde aynı suçu tekrarlaması ya da kasıtlı olarak başka bir suç işlemesi halinde adli para cezasının yürürlüğe konacağı, ödemediği taktirde 180 gün hapis cezası alacağı kaydedildi.

Ramazan Uçak, kendisine verilen büyük kartonlara, el yazısıyla “Eşimden özür diliyorum” diye yazarak altını imzaladı ve kartonları, köy kahvesinin çeşitli yerlerine, camiye, markete ve okula astı. Cezanın çok etkili olduğunu söyleyen Ramazan Uçak, “Bu yazıları yazdıktan sonra, arkadaşlarım arasında espri konusu oldum. Bir daha kesinlikle eşime el kaldırmam” dedi.

DAHA DİKKATLİLER
Cezanın köydeki diğer erkeklere de örnek olduğunu söyleyen Ramazan Uçak, “Köy halkı, böyle bir cezayla karşı karşıya kalmamak için, eşlerine karşı daha dikkatli davranmaya başladı” diye konuştu. Eşini ilginç bir cezaya mahkum ettiren Cennet Uçak da ifadesinde, “Eşimden her ne kadar şikayetçi olduğumu belirtsem de, eşim pişman olduğunu söyleyince barıştım ve şikayetimi geri aldım” dedi.

BELLİ ŞARTLAR GEREKİYOR
Alternatif ceza infaz sisteminin Çanakkale’de de uygulandığını söyleyen Çanakkale Denetimli Serbestlik Şube Müdürü İsmail Dankaz, “Bu uygulamanın belli şartları var. Örneğin işlenilen suçun cezasının 2 yıldan az olması, hükümlünün bir yılın altında ceza alması gerekiyor. Takdir hakime ait. Belli şartları taşıyorsa ve hakim uygun görürse, hükümlü bize gönderiliyor. Kamu yararına çalışma cezası veriliyor” dedi.

Amaç topluma kazandırmak
Alternatif ceza infaz sistemi ile amacın, hükümlüyü topluma kazandırmak olduğunu söyleyen Çanakkale Denetimli Serbestlik Şube Müdürü İsmail Dankaz, “Bu sistem, hükümlünün sosyal çevresinden kopmadan cezasını tamamlamasını öngörüyor. Denetimli serbestlik kapsamında kamu yararına çalışma cezası alan hükümlü, günde 4 saat, belirlenen kurumda çalışıyor. 4 saatlik çalışmayla 1 günlük cezasını tamamlıyor. Kendi işini yapabiliyor, gece evinde kalıyor. Ailesiyle, çocuklarıyla birlikte yaşıyor. Bu sayede ilk defa ceza almış, suça eğilimi olmayan bir insan, cezaeviyle hiç tanışmadan cezasını tamamlıyor” diye konuştu.

Sadece ceza değil eğitim de veriliyor
Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü’nün sadece ceza değil rehabilite ve eğitim çalışmaları da olduğunu söyleyen Denetimli Serbestlik Şube Müdürü İsmail Dankaz, “Örneğin uyuşturucu madde kullanımının cezası 2 yıla kadar. Burada eğer hakim takdir ederse, hükümlüye ‘Ben sana 1 yıl ceza vereyim. Hem çalış hem de devlet senin bağımlılık düzeyini takip etsin’ diyor. Bizim bununla ilgili rehabilite programımız var. Hem AMATEM’den destek alıyoruz hem de rehberlik uzmanlarımız aracılığıyla kişinin bağımlılık durumunu tespit ediyoruz. Gerekirse tedavisini sağlıyoruz ve İş vererek uyuşturucudan uzak durmasına yardımcı oluyoruz” dedi.

Osmanlı’da örnekleri var
2005 yılında kanunlaşan ancak son zamanlarda uygulaması artan Denetimli Serbestlik uygulaması, belli şartları içeren hükümlülere, cezalarını kamu yararına çalışarak tamamlama fırsatı veriyor. Çanakkale’de de çeşitli alanlarda uygulamaya konulan “Alternatif Ceza İnfaz Sistemi” Denetimli Serbestlik, Avrupa’da aslında 1890’lı yıllardan beri uygulanıyor. Osmanlı’da da çeşitli örnekleri görülen uygulama Türkiye’de daha yeni yeni yaygınlaşmaya başlasa da uygulama safhasında oldukça başarılı oluyor.

[Kaynak: Yeniasır]

Filtreler:
Yorumlar...
  • mustafa kırık
    10/08/2011 19:47

    denetim serbestlik cezasından itirazlara rağmen 10 ay hapislik cezam kesinleştirildi şimdi soruyorum ben evli iki çocuk sahibiyim bir işyerim küçük bir büfe çalıştırıyorum azda olsa akşam evime ekmek götürmenin gururunu yaşıyordum fakat ben denetim serbestliğe tekrar tabi tutulmayı istedim ve şuanda 3 yıldır uyuşturucuya tövbeliyim çünki benim bir ailem var gerekirsen onlar uğruna ölürüm peki ben bu cezayı yatarsam ailem neolur bu kararı veren hakimler benim evime akşam ekmek götürürlermi kendi evlerine götürdükleri gibi benim ailemi düşünürlermi acaba onlarda bu vicdan varmı karar yargının saygı duyyorum

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir