Kazdağları’ndaki Yabani İnekler Av Hayvanı Oldu

02 Mayıs 2010

Çanakkale’nin Yenice İlçesi’ne bağlı Kalkım Beldesi’ndeki ormanlık alanlarda sayıları 500’ü bulan yabani ineklerin koruma altına alınması istendi.

Kazdağları’ndaki doğal ortamda yaklaşık 300 yıldan bu yana yaşadıkları kaydedilen yabani ineklerin, bölge dışından gelen kişiler tarafından kaçak olarak avlandıktan sonra kasap ve lokantalara satıldığı ileri sürüldü. Kalkım Beldesi’nin bağımsız Belediye Başkanı Ahmet Şahin, yabani ineklerin Kazdağları’nın doğal bir değeri olduğunu belirterek, hayvanların koruma altına alınmasını istedi.

Yöre sakinlerinden 58 yaşındaki İhsan Güney, dağda yaşayan yabani ineklerin son yıllarda kaçak olarak avlandığını, son 1- 2 ay içinde ise bunun arttığını belirterek şunları söyledi:
?Köy meralarına girip çıkan araçlara dikkat etmeye çalışıyoruz ama, inaklerin öldürülüp götürülmesine engel olamıyoruz. Son aylarda et fiyatlarının da çok yükselmesi, bu kötü niyetli kişilerin iştahlarını kabarttı. Kaçak avcıların önü alınamadığı gibi, bizler de çok tedirgin oluyoruz. Bu inekleri vurup satanlar, bizim hayvanlarımızı da çalabilir. Diken üzerindeyiz. Gece gündüz silahlı nöbet tutuyoruz. Köy muhtarları ve jandarmanın aldığı tedbirlerle bu sorun çözülmez. Bu hayvanlar mutlaka koruma altına alınmalı ve eti için öldürenlere ağır cezalar verilmeli.?

KASAP VE LOKANTALARA SATIYORLAR

Yenice İlçesi’ne bağlı Oğlanalan Köyü’nde yaşayan 80 yaşındaki Mustafa Güney de, Kazdağları’nın ?Agonya? mevkisinde yaşayan yabani ineklerden 5’inin, iki ay önce bölgeye dışarıdan gelen kişiler tarafından av tüfekleri ile vurulduğunu anlattı. Güney, ?Silah sesleri üzerine o yöne giden köylüleri görünce, vurdukları beş yabani ineği kamyona yükleyip kaçtılar. Takip edilen bu kişilerin hayvanları, Çanakkale’nin Biga ilçesinde kasaplara sattıkları tespit edildi? dedi.

?AĞIR CEZA VERİLSİN?

Veteriner Hekim Mustafa Elmalı, yabani ineklerinin Kazdağları bölgesindeki yerleşim alanlarından kaçan bir ya da birkaç ineğin üremesiyle çoğaldıklarının sanıldığını, 2- 3 asırdır da sürüler halinde yaşadıklarını söyledi. Manisa bölgesinde, Spil Dağı zirvesinde yılkı atları gördüğünü, ancak yaşamında ilk kez yabani inekle karşılaştığını anlatan Elmalı şöyle konuştu:
?25 yıl veterinerlik yaptıktan sonra emekli oldum. Yaban inekleri yalnızca bu bölgede gördüm. Bu inekler, mutlaka korunma altına, Kazdağı Milli Parkı envanterine alınmalı. Av hayvanı haline getirip vuranlar, satanlar, bunları alanlar ağır para cezalarıyla cezalandırılmalı. Sert tedbirler alınmazsa, bu hayvanların av olmalarının önüne geçemeyiz. Nasıl Kazdağları faunasındaki (hayvan çeşitliliği) sayı giderek düşüyorsa, bu hayvanların da yok olması kaçınılmaz.?

BELEDİYE BEKÇİ GÖREVLENDİRECEK

Kalkım Beldesi’nin bağımsız Belediye Başkanı Ahmet Şahin, bu ineklerin avcılar tarafından vurulup neslinin tükenmesinin önlenmesini sağlamak için üzerlerine düşeni yapmaya çalışacaklarını söyledi. Başkan Şahin şöyle dedi:

?Bu yabani hayvanlara sahip çıkmak, en başta Milli Parklar Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’nün görevi. Şu aşamada, bu alanda Milli Park çalışması yapmak, bekçi tutarak inekleri koruma altına almak gibi bir planımız var. Önümüzdeki günlerde, Kalkım’ın yayla turizmine açılması noktasında bir ön çalışmada bulunup, neler yapabileceğimizi masaya yatıracağız.?

[Kaynak: Hürriyet]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir