Reşadiyelilerin Köprü Çilesi

20 Nisan 2010

Çanakkale’nin Yenice İlçesi’ne bağlı Reşadiye Köyü ile Kalkım beldesi arasındaki yolu kısaltmak amacıyla Kocaçay üzerine 1994 yılında yapılan köprü bir yıl sonra çökmeye başlayınca köylülerin yolculuğu çileye dönüştü.Yenice İlçesi’nde, Reşadiye Köyü ile Kalkım Beldesi arasında 15 kilometre olan mesafeyi kısaltmak için 1994 yılında Gönen’e akan Kocaçay üzerine 100 metre uzunluğunda bir köprü yapıldı. Böylece köy ile belde arasındaki mesafe iki kilometreye indi. Ancak hem Reşadiyelilerin, hem de Kalkımlıların ulaşımı kolaylaştıran köprü sevinci bir yıl sürdü. Dere içinde kalan ayakları yıkılmaya başlayan köprü, kullanılması tehlikeli olduğu gerekçesiyle ulaşıma kapatıldı. Reşadiyeliler, bir çok işini halletmek gittikleri Kalkım’a ve çayın karşı yakasındaki arazilerine ulaşabilmek için 15 kilometrelik diğer yolu kullanmaya başladılar.

Bazı köylüler ise tehlikeyi hiçe sayarak kısmen yıkık olan köprünün üzerinden geçmeye devam etti. Vatandaşlar, hastalık gibi çok acil durumlarda ise traktörleriyle çayın içinden geçerek karşı yakaya ulaşıp sağlık ocağına gittiler. Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çaydaki su seviyesi azalmaya başlayınca köylüler rahatladı. Traktörlerin çaydan geçişi kolaylaştı. Yaz mevsiminde Kalkım Beldesine veya tarlalarına gitmek için çayın içinden geçebildiklerini belirten köylüler, kışın yeniden geleceğini ve çileli yolculuklarının da yeniden başlayacağını belirterek, köprülerinin yapılmasını istedi.Reşadiye Köyü Azası Ali Öztürk, 14 yıldan buyana köprü mağduru olduklarını söyledi. Halkımız iki kilometre uzaklıktaki Kalkım Beldesine ulaşabilmek için diğer yolu kullanarak 15 kilometre kat etmek zorunda kaldığını kaydeden Öztürk, “Köylüler işlerinin büyük bölümünü Kalkım Beldesinde hallediyor. Köyümüzde berber olmadığından tıraş için Kalkım’a gidiyoruz. Yine Pazar günleri Kalkım’da kurulan pazardan ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Her türlü esnaf Kalkım’da. Ayrıca bizim köylümüzün büyük bölümünün arazileri de çayın karşı yakasında.

Ama köprüyü kullanamadığımız için kendi arazimize gidebilmek için eziyet çekiyoruz” dedi.AKP’li İl Genel Meclis üyesi Nurkan Şanda da, konuyu incelediklerini belirtti. Köprünün mahkemelik oldğunu kaydeden Şanda, “1995 yılında yıkılan köprüyle ilgili olarak 1999 yılında dönemin Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü müteahhit aleyhine dava açtı. Davayı 2008 yılında karara bağlayan Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, bilirkişi raporlarına dayanarak, müteahhitten proje müellifi olan idari yöneticilere kadar birçok kişiyi kusurlu buldu. Dosya halen temyiz görüşmesi için Yargıtay’da bekliyor” dedi. Şanda, konunun takipçisi olacaklarını ve köprünün en kısa sürede yeniden yapılması için gerekli çalışmayı başlatacaklarını da sözlerine ekledi.

[Kaynak: Haberler.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir