Aydın Doğan Ödülü Nuri Bilge Ceylan’a
Aydın Doğan Ödülü bu yıl Sinema Dalı’nda Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’a verildi.
Nuri Bilge Ceylan, Aydın Doğan Ödülü’nü 13 Nisan 2010 salı günü Hilton Oteli’nde düzenlenecek törenle alacak.
Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu, 1996 yılından bu yana düzenlenen Aydın Doğan Ödülü’nün, Türk Sineması’nda yaşanan olumlu gelişmeleri göz önüne alarak, 2010 yılında Sinema dalında verilmesine karar verdi. Aydın Doğan Ödülü 2010’un Seçiciler Kurulu Doğan Hızlan (Başkan), Tarık Akan, Mithat Alam, Tevfik Başer, Atilla Dorsay, Prof. Dr. Oğuz Onaran, Murat Özer, Prof. Dr. Sami Şekeroğlu ve Azize Tan’dan oluştu.
Seçiciler Kurulu, 24 Şubat 2010 Çarşamba günü, ödül adayları üzerinde açık tartışma ve eleme yöntemiyle toplantı yaptı. Türk Sineması’nın yakın zamandaki büyük atılımının önde gelen isimlerinden biri olması, sinemamızın son yıllardaki kimlik arayışının tüm dünyanın dikkatini çeken çarpıcı örneklerini vermesi, aldığı ödüller ve kazandığı başarıyla genç kuşaklara örnek olması nedeniyle Nuri Bilge Ceylan’ı ödüle değer buldu.
Aydın Doğan Vakfı’ndan yapılan açıklamada “Aydın Doğan Ödülü, ülkemizde kültür, sanat, edebiyat ve bilim eserlerini yaratıcılarının kişiliğinde, çeşitli dallar için verilen uğraşları, özveriyi, kaliteyi ve mükemmelliğinin yanı sıra emek verenlerin çalışma ve birikimleri ile ulusal ve uluslararası platformda övgü kazananları, mesleklerine başladıkları günden bugüne kadar gösterdikleri başarılar doğrultusunda ödüllendirerek, Türk insanının kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla verilmektedir” denildi.
Nuri Bilge Ceylan kimdir?
26 Ocak 1959’da İstanbul, Bakırköy’de doğdu. İstanbul Yeşilköy’de Zirai Araştırma Enstitüsü’nde çalışan Ziraat Mühendisi babası idealist amaçlarla memleketi Çanakkale’ye tayinini istedi. Ailesi Nuri Bilge iki yaşındayken Çanakkale Yenice’ye taşındı.
Nuri Bilge, ablası Emine ile Yenice kırlarında özgür bir çocukluk dönemi geçirdi. Ama bu özgürlük ablası ortaokulu bitirene kadar devam etti. Yenice’de o yıllarda lise bulunmadığı için Ceylan Ailesi, 1969 yılında İstanbul’a dönmek zorunda kaldı. Nuri Bilge Ceylan, ilkokul beşi, ortaokulu ve liseyi Bakırköy’de devlet okullarında okudu. Ama yaz tatillerinin bir kısmını genellikle Yenice’de geçirmeyi tercih etti.
HARÇLIĞI İÇİN VESİKALIK ÇEKTİ
Liseden sonra, 1976 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’ne girdi. Ancak olaylar yüzünden ciddi bir eğitim alamadı. 1978 yılında tekrar sınava girdi. Boğaziçi Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği Bölümü’ne kazandı. Okulun fotoğraf kulübüne katıldı. Okulun zengin kütüphanesi ve müzik arşivinden yararlandı. Üstün Barışta’dan seçmeli sinema dersleri aldı. Sinema kulübünün yaptığı özel gösterimler, daha önce Taksim’deki Sinematek gösterimlerinde filizlenmiş sinema sevgisinin pekişmesini sağlar.
Boğaziçi yıllarında okul harçlığını çıkarmak için kulüpte vesikalık fotoğraf çekti. 1985 yılında mezun oldu. Askerliğinden sonra geçimini sağlamak için tanıtım fotoğrafları çekerken bir yandan da Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Bölümüne devam etti. Hayata atılması gerektiği için iki sene sonra okulu bıraktı.
CANNES’TEN EN İYİ FİLM VE YÖNETMEN
Nuri Bilge Ceylan’ın sinemadaki önemli adımları:
* Çektiği kısa filmi Koza, 1995 Mayıs’ında Cannes’da gösterildi. Koza, Cannes Film Festivali’nde yarışmaya seçilen ilk Türk kısa filmi oldu.
* Koza’nın devamı sayılabilecek ve bazılarınca Taşra Üçlemesi diye nitelendirilen Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999) ve Uzak’ı (2002) çekti.
* Bu filmlerde Ceylan yakın arkadaşlarını, akrabalarını ve ailesini oyuncu olarak kullandı ve hemen her işi kendisi üstlendi. Görüntü yönetimi, ses dizaynı, yapımcılık, kurgu, senaryo ve yönetmenlik.
* Üçlemenin son filmi Uzak, 2003 Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’nü aldı. Uzak, 23’ü uluslararası olmak üzere toplam 47 ödül alarak Türk Sineması’nın en fazla ödül kazanan filmi oldu.
* 2006 Cannes Film Festivali’nde eşi Ebru ile paylaştığı İklimler ile FIPRESCI Ödülü’nü aldı.
* 2008 tarihli Üç Maymun ile 61. Cannes Film Festival’inde yarıştı. En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görülür. Üç Maymun daha sonra Oscar yarışında da ilk dokuza kalmayı başaran ilk Türk filmi oldu.
* 2009 yılında Cannes ana yarışmada jüri üyesi oldu.
[Kaynak: Radikal]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...