Pomakların Yüz Boyama Geleneği…

27 Eylül 2019

Müslüman Slavlar (Pomaklar), gelinlerini süslerken özenle yüzlerini boyuyor. Çanakkale’de de halen devam ettirilen bu geleneği gelin beraber inceleyelim…

“Yüz boyamak” “yüz yazmak” olarak bilinen bu adet,  Müslüman Slavlar (Pomaklar) tarafından yüzyıllardır gerçekleştiriliyor. Pomaklar, sayısı oldukça az olan Müslüman Slav ırklarından biri. Güneydoğu Avrupa’da Rodop Dağları ile Aşağı Trakya ve Makedonya bölgelerinde yaşamaktalar. Pomak sıfatının kökeni, Slav dillerinde hatırlamak, anlamak ve bilmek anlamında kullanılan pomnja kelimesinden gelmekte. Günümüzde sadece Bulgaristan ve komşu ülke sınırlarında yaşamıyorlar; Türkiye’nin birçok ilinde de kökeni Pomak olan topluluklar bulunuyor.  Türkiye’de; Çanakkale, Edirne, İstanbul (bazı semtler), Kırklareli, Tekirdağ gibi illerde halen Pomaklar bulunuyor.  Hal böle olunca gelin süsleme adeti de halen Çanakkale’de gerçekleştirilmeye devam ediyor. Çok ilginç bir gelin süsleme geleneği olan “Yüz boyamak” “yüz yazmak”, genelde evlerde yapılıyor.

Pomakların Yüz Boyama Geleneği...

Yüzü bembeyaz boyanan gelini, birçok kadın aynı anda süslüyor. Yüzü pul ve boyalarla boyanan gelin, ardından duvaklarla süsleniyor. Duvağın uçları ise gri ve parlak naylon iplerle süsleniyor. Duvağın yüzü tamamen örtmemesi gerekmekte. Aksi takdirde gelinin yüz boyası görünmüyor. Diğer önemli ayrıntı da gelinin gözlerini düğün boyunca açmamasıymış. Son olarak tıpkı bir sanat eseri gibi süslenen gelin, düğün süresince damatla köy meydanında gezdirilirmiş. Bir o kadar ilginç, ama dikkat çeken bir gelenek…

[Kaynak: onedio.com / Sinem Poyraz]

Yorumlar...
  • Şebnem Göksel
    28/09/2019 17:36

    Teşekkürler Nazmi Bey, Kaynağımız burasıydı: onedio.com / Sinem Poyraz: 12 Adımda Pomak Toplumunda Sanat Eseri Gibi Bir Gelin Olmak

  • Nazmi Karataş
    28/09/2019 16:33

    Merhaba Şebnem Hanım, Haberinizde dikkatimi çeken iki noktayı iletmek istiyorum. 1- Çanakkale'nin neresinde halen yüz boyama yapılıyor? 2- Pomakların kökeni ile ilgili ülkelerin resmi politikalarına göre değişen çok farklı bilgiler var. Slav olduğumuza hangi kaynağı referans alarak karar verdiniz? İyi çalışmalar.

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir