75 Köyün 67’si Termik Santral İstemiyor!

28 Ocak 2016

Çanakkale’nin Yenice ilçesi Çırpılar Termik Santrali İDK (İnceleme Değerlendirme Komisyonu) toplantısı öncesi Kalkım, Agonya ve Yenice halkı ile buluşan, yörede yaşananlar hakkında bilgiler veren; Çanakkale Çevre Platformu, İDA Dayanışma Derneği, Çanakkale Tabipler Odası üyeleri ve çevreciler köy muhtarları ile birebir görüştüklerini ve Termik Santrale karşı toplam 67 muhtarın imza attığını dile getirdiler.

Çanakkale’de toplam 67 köy muhtarı termik santrallere “Hayır” diyor. Konuyla ilgili bugün bir basın toplantısı düzenleyen Çanakkale Çevre platrfomu, İDA Dayanışma Derneği, Çanakkale Tabipler Odası üyeleri ve çevreciler 3 Şubat 2016 tarihinde Ankara’da yapılacak Yenice ilçesi Çırpılar Termik Santrali İDK (İnceleme Değerlendirme Komisyonu) toplantısı öncesi Kalkım, Agonya ve Yenice halkı ile bir araya geldiklerini dile getirdiler. Her yörede muhtarlar ile görüştüklerini belirten çevreciler, termik santrallere karşı imza topladıklarını ayrıca toplam 67 köy muhtarının termik santrallere karşı olduğunu ifade ettiler. Yapılan dayanışma buluşması hakkında bilgiler veren çevreciler; özellikle 7 Haziran seçimleri öncesinde Ak Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın “Lâpseki’den bu tarafa termik santral yapılmayacak” sözünü hatırlatarak çağrıda bulundular. Çevreciler yapılan açıklamada şu konulara değindiler:
2

Daha Çok Muhtar Katılmalı

“Yenice ve çevresinde başta Agonya Ovası’nın emektar halkı olmak üzere, Kalkım, Akçakoyun ve Edremit’e kadar geniş bir bölgede halkın Termik Santral projesine karşı duruşları artık harekete geçiyor. Öncelikle Agonya Ovası’ndaki 75 köy muhtarının 67’sinin topladığı Termik Santrale karşı imzalar İDK toplantısı öncesi idari yetkililere teslim edilecektir. İDK toplantısına kadar 67 köy muhtarına diğer köy muhtarlarının katılacağını umuyoruz. Bölge halkının çevre konusundaki bilinci beklentilerimizin üzerindeydi”

1

Bülent Turan Sözünde Dur!

“Bizim muhatabımız, Çanakkale kamuoyunun muhatabı başta Tarım Bakanı yardımcısı Mehmet Daniş olmak üzere, Çanakkale’nin dört milletvekilidir. Ve tabi ki başta 7 Haziran seçimleri öncesinde “Lâpseki’den bu tarafa termik santral yapmayacağız” diyen Bülent Turan’da bu sorunun muhatabıdır. Siyasilerin söylemlerinde iki önemli sorun var; bu sorunlardan bir tanesi söyledikleri ile yaptıkları arasında 180 derece fark olmasıdır. Diğeri ise; siyasilerin özellikle yerel siyasilerin çevre ile eko sistem ile termik santraller ile ilgilerinin oldukça zayıf olduğunu görüyoruz. Bu konuda örnek vermek istiyorum; biz sevindik Çanakkale eski milletvekili Mehmet Daniş Tarım Bakan yardımcısı olmuş. Ziraat mühendisi kökenli Ayhan Gider yine iktidar milletvekili olmuş. Ne kadar güzel. Bülent Turan’da çok aktif bir siyasetçi olarak iktidar partisini temsil ediyor ama Mehmet Daniş yaklaşık bir, bir buçuk yıl kadar önce Ağı Dağı’nda yüz binlerce ağaç kesilirken; Lâpseki Dumanlı köyünde, kendi köyü Şahinli’de altın madenciliği projeleri hayata geçirilmek üzereyken; Şahinli köyünün suları bulanmışken, Bayramiç Evcilerde bir sulama tesisi açılış töreninde kendisine sorulan “Siz bu açılış törenini yapıyorsunuz ama bizim köy sularımız zehirlenecek, ağaçlarımız kesildi” sorusuna “Biz Kazdağları’nı koruyoruz. Bizler Kazdağları’ndan bir dalın bile kesilmesine müsaade etmeyeceğiz” diyerek cevap veriyor. Bu örnek söylem ile eylem arasındaki farka bir örnektir. Sayın Bülent Turan’ın da “Lâpseki’den bu tarafa termik santral yapılmayacak” sözüne gelince, bu sözler bilgisizlik içeren bir sözdür. Açıkçası cehalet içeren bir söz. Termik Santraller bir soba değildir, Termik Santraller bir bina değildir. Termik Santrallerin bir kül depolama arazileri ile birlikte bacalarından savrulan gazların en az 70 kilometre çapında çevreye zararı vardır. ‘Lâpseki’den bu yana Termik Santral yapmayacağız’ diyen bir siyasetçinin görüşünün bu bilgiler doğrultusunda ne kadar geçersiz, ne kadar yanlış olduğunu görüyoruz. Lâpseki ile Çanakkale arası kuş uçuşu 7-8 bilemediniz 10 kilometredir. Karabiga ile Çanakkale arası ise kuş uçuşu 30 kilometredir. Bir termik santralin çevreye verdiği zarar ise en 70 kilometredir. Yani Çanakkaleli siyasilerin bizim güvendiğimiz tarımcı, ziraatçi siyasilerin söylemleri ile eylemlerinin bir olmadığını ve demeçlerinin de tamamen yanlış olduğunu görüyoruz.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir