3. Uluslararası Çanakkale Bienali Tanıtım Toplantısı Yapıldı
“Kurgular ve Karşı Duruşlar” teması çevresinde Çanakkale’nin konumu, tarihi ve kültürel zenginlikleri ve toplumsal dokusundan beslenen özgün projelerin yer aldığı 3. Uluslararası Çanakkale Bienali tanıtım toplantısı yapıldı.
İtalya, Mısır, Yunanistan, Fransa, Rusya, İngiltere ve Türkiye gibi farklı coğrafyalardan sanatçıların, günümüzün siyasal, ekonomik ve toplumsal gerçeklerini irdeleyen eserlerini bir araya getiren Bienal, sanat ve kültür kurumları ile üniversitelerin, kent yönetimi ve Çanakkale halkının gösterdiği ilgi ve işbirliğiyle hayata geçti.
3. Uluslararası Çanakkale Bienali’nin Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra yaptığı açılış konuşmasında ” Düşlerin ve yaratıcılığın gücünün siyasal çıkarlar ve tüketim çıkarları dışında kullanımının geleceği bugünden daha iyi bir biçimde yapılandıracağına” dikkat çekerek Bienal’de günümüz sanatçılarının üretimini izlemenin bu yola açılan kapı olduğunu ifade etti.
Bienal’in küratörü Fırat Arapoğlu, izleyicilerin “Bienal’de, küresel ölçekte sorunlar, tarih ve bellek gibi konuları ele alan çalışmalarla karşılaşacaklarını, sanat aracılığıyla bu konuların görünür kılınacağını ve bunlara dair bir farkındalık yaratılacağını” belirtti.
Bienal Direktörü Seyhan Boztepe de, 2010’daki 2. Çanakkale Bienali’nin kavramsal çeçevesindeki “yeni dünya düzeni” fikrinden söz ederek 3. Uluslararası Çanakkale Bienali’nin kestirilmesi güç olan bu geçiş döneminde geniş kitleye faklı bilgiler, gözlem, yorum ve eleştiri gücü aşılamayı amaçladığını ifade etti. Şehrin merkezinde yer alan Eski Otogar Binası ve Deposu Bienal’in ana mekanları olarak kullanıyor. Mekana özel sanatçı projeleri ise Korfmann Kütüphanesi, Eski Ermeni Kilisesi ve Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nin yanı sıra beklenmedik kamusal alanlarda ve mecralarda izlenebilir. Bienal çağdaş snat sergisinin yanı sıra çeşitli Bienal Etkinlikleriyle de kente yeni soluk getiriyor. Mustafa Horasan’ın gerçekleştireceği sanatçı sunumu ve Halil Turhanlı söyleşisinin yanı sıra Bienal Genç, Bienal Çocuk ve Bienal Engelsiz kapsamında çeşitli projeler de hayata geçiriliyor. Bienal ana mekanındaki sergilerin dışında 4. Sinopale de de sergilenen Sovyet Gürcistan’ın Derinliklerinde: Pasaport Fotoğrafları sergisi Yazar ve Sanatçı Evi’nde Cumhuriyeti Afişleyen Adam İhap Hulusi sergisi ise Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde Bienal boyunca görülebilir.
[Medya Hedef]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...