2011 Yılı Kurumlar Vergisi Rekortmenleri Açıklandı
Çanakkale Defterdarı Sacide Şakar, kurumlar vergisinde yılın rekortmenlerini açıkladı. Tahsildaroğlu Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de birinciliği kaptırmadı.
Defterdar Sacide Şakar, 2011 yılı kurumlar vergisi rekortmenlerini açıkladı. Buna göre, 2011 yılında Tahsildaroğlu Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. birinci, Doğtaş Mobilya ikinci, Çanakkale Madencilik üçüncü, Başaranlar Petrol dördüncü ve Arslanlar Otomotiv beşinci oldu. Şakar, 2010 yılının da rekortmeni olan Tahsildaroğlu’nun kendi rekorunu egale ettiğini ve 3 milyon 777 bin lira vergi ödeyeceğini belirtti. İkinci Doğtaş Mobilya’nın 3 milyon 687 bin lira, üçüncü Çanakkale Madencilik’in 756 bin 857 lira, dördüncü Başaranlar Petrol’ün 455 bin 115 lira ve beşinci Arslanlar Otomotiv’in 395 bin 666 lira vergi ödeyeceği açıklandı.
Düzenlediği toplantıda, Çanakkale tarihinde ilk kez gelir gider dengesinin söz konusu olduğunu söyleyen Defterdar Sacide Şakar, “Geçen ay ödemelerde aksaklık olmasına rağmen 4. ay sonu itibariyle gelirin gideri karşılaması yüzde 99.6 ortalama alınırsa yüzde 100’ün üzerinde bir rakam oluşuyor. Geçen ay bu rakam yüzde 106 idi. Geçen yıl ise ortalama yüzde 83’tü. Bu sene ise yüzde 99,6 karşılama oluyor. Çanakkale’de ilk kez gelir ve gider dengede bulunuyor. Bunu ise şöyle yorumluyoruz, biz sanırım yapılanma yasasını çok iyi anlattık. Tanıtımlarımız güzel oldu ve geri dönüşümler meydana geldi. Bu arada bir takvim yılı içerisinde iki kez ödeme yapamayanlara yeni kararla birlikte bir hak daha veriliyor. Bu da mükelleflere kolaylık sağlayacak” şeklinde konuştu.
2B ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
2B olarak tanımlanan hazine arazilerinin satışı ile ilgili 6292 sayılı kanunun yapılan ve yapılacak uygulamalar hakkında açıklamalar yapan Sacide Şakar şunları söyledi:
“Bilindiği üzere söz konusu kanun 26 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yapılan yayınla yürürlüğe girdi. 1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybetmiş hazine arazilerinin satışını düzenleyen bir yasa söz konusudur. Artık ormana dönüşmesi mümkün olmayan bu alanlarda imar uygulaması yapılamadığı için düzenli bir kentleşme olamamakta ve dolayısıyla kamu yatırımları da bu neticede bu alanlardan vergide alamamaktayız. Bu güne kadar Türkiye genelinde 2B alanı olarak belirlenmiş alanın miktarı 410.000 hektar. 2B arazileri bu yasayla beraber geçmişten gelen anlaşmazlıklar son bulacak. Daha önce tapusu verilmiş ama 2B arazisi olması nedeniyle vatandaştan geri aldığımız bu durumlar düzeltilecek. Buradan sağlanacak maddi kaynakla öncelikle nakledilecek orman köylülerinin istihdamı sağlanacak. Bunun dışında tarım alanı olarak kullanılacak 2B alanlarının ıslahı sağlanacak. Orman köylülerinin kalkınmaları desteklenecek. Gecekondu ve kentsel dönüşüm projeleri yapılarak çarpık kentleşmenin önüne geçilecek.”
YÜZDE 70 ÖDENECEK
2B konusunda merak edilenleri ve başvuru için gerekli adımları anlatan Şakar, “31.12.2011 tarihinden önce 2B arazilerini kullananlar veya bunların üzerindeki alanların sahibi olarak görünen kişiler, mirasçıları yararlanabilecek. Başvuru konusuna gelecek olursak, kanunun yürürlüğü girdiği andan itibaren 6 ay içinde başvuru yapılabilecek. Bu tarihte 30 Ekim 2012’ye denk geliyor. Bu süre hak düşümü süresidir. Bu süre geçtikten sonra hiçbir şekilde hak sahibi olma durumu söz konusu değildir. Bir de kanun yürürlüğe girdikten sonra yeni alanlar belirlenir ise güncelleme olur ise güncelleme yapıldıktan sonra 8 ay içinde başvuru olabilir. Tapuları iptal edilenler ise başvurularını iki yıl içinde başvuru yapabilirler. Kabul edilen bu kanunla 2B taşınmazlarının satış bedeli bunlar için belirlenen rayiç bedelin yüzde 70’idir. İlimizde 1304 parselde belirledik ve 7.810.000 metre kare bu alanın yüz ölçümü. 213 adet taşınmazın da güncelleme çalışmaları, Kadastro Müdürlüğünce sürmektedir. Satış bedeli peşin ödenirse yüzde 70’den yüzde 20 daha indirim yapılacak. Eğer yarısı ödenmek isteniyorsa yüzde 70’den yüzde 10 daha indirim yapılacak” dedi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...